Mina tre spartips för 2018

Jag röker inte, dricker nästan aldrig så där kan jag inte spara pengar. Det finns dock tre saker som jag är ganska lat med som jag har försökt bli bättre på nu första veckorna men som jag har som mål att få till 100% innan året är slut.

Det första är:

  1. Matkassar, jag handlar nästan varje dag och i princip varenda gång köper jag en matkasse för 2 kr. Jag lägger alltså ner cirka 730 kr på plastpåsar eller pappkassar varje år (minst). De här 730 kronorna hamnar så småningom i soporna. Man kan säga att jag kastar ungefär 730 kr i soporna varje år. Pappkassarna använder jag iofs till återvinningen så när jag tömt återvinningen hamnar de också där men plaskkassarna de hamnar i brännbart fulla av sopor. Årets första investering blev en tygkasse modell större för 15 kr.
  2. Proteinbars, Nästan varenda träningspass köper jag en proteinbar och ibland även som mellanmål utan att jag har tränat. De kan kosta allt mellan 18 och 26 kr och jag köper i snitt fem stycken i veckan lågt räknat. Om jag räknar 5x25 i veckan x 52 veckor hamnar vi på otroliga 6500 kr per år. Det är helt sjukt! I år har jag försökt tänka på det och "bara" köpt en i veckan hittills men målet är att inte köpa några alls utan att göra egna. Har du tips på bra recept så säg till. Sonen har samma problem, han lägger massor av pengar på bars. Gör jag egna bars skulle styckpriset bli max 4 kr och totalt på ett år cirka 1000 kr (högt räknat beroende på vad man har i barsen)
  3. Lunch ute, Jag äter lunch ute i snitt fyra gånger i veckan. Om jag har med lunch till jobbet (jobbar fyra dagar i veckan) så brukar det alltid sluta med att jag äter lunch ute nån annan dag den veckan ändå. Snittpriset på lunchen ligger mellan 85-95 kr per tillfälle. Om jag räknar på att jag äter lunch alla årets veckor förutom sju veckor för semester och annat (semestern är en annan kostnad), så slutar lunchätandet på 90 kr x 4 dagar x 45 veckor, totalt 16200 kr. Förstår ni vilka hiskeliga summor? Skulle jag göra egna lunchlådor kanske styckpriset för en vegolunch (vid storkok) blir max 15 kr så totala lunchkostnaden samma period blir 2700 kr, en nätt besparing.
Det här tre sakerna börjar jag med, det finns fler saker naturligtvis men det får bli ett annat inlägg. Har du tänkt att försöka spara på något i år eller tänka mer klimatsmart på något sätt?


0