Stress och prestationskrav

Jag helt enkelt vägrar. För bara ett par år sedan så hade jag en idé om att om jag inte bakade allt själv till kalas eller lagade all mat från grunden eller gjorde massor av eget till julbordet så var jag en värdelös förälder. Jag kan med gott samvete säga att jag skiter högaktningsfullt i det i dag. Varför stressa upp sig och förstöra sin egen balans för helt oviktiga saker? Jag gör egna julköttbullar numer, resten köper jag färdigt. Ekologiskt förvisso men det är för att jag vill ha så lite gifter som möjligt i ungarna. Jag sparar så mycket tid på det här som gör att jag kan göra annat roligare och framförallt slipper få ångest och magont för att jag inte presterat så som jag tror att andra förväntar sig. Så jäkla skönt.

De senaste åren har jag försökt tänka mer klimatsmart när jag handlar julklappar och andra presenter och bara köpa saker som jag är säker på att ungarna kommer använda. Inte en massa bara för köpandets skull. Framförallt, ingen jäkla plast! Vet ni vad, det har fungerat precis lika bra som att köpa en massa onödiga saker. De blir lika glada.

Tyvärr har jag beställt en del från Wish, vilket inte är särskilt miljövänligt men som ensamstående sexbarnsmamma så fick det bli så av ekonomiska skäl det här året. Jag skall bättra mig där, jag lovar. Jag storhandlar dessutom på nätet och får det hemkört vilket kanske inte heller är det mest miljövänliga men jag handlar som sagt till 90% ekologiskt. Just nu är Willys min favoritonlinebutik. De har över 750 olika ekologiska produkter och mängder av vegetariska basvaror.

Så tips till alla, släpp prestationskraven på att allt skall vara perfekt. Köp bara det som går åt, don´t overdo it. Skit i om det är annat än mammas hemlagade och njut av de extra timmarna i sällskap med någon du tycker om istället.

(Bilderna tog jag på Jul på Liseberg 2016)

0