De säger att utsidan inte betyder något

Det är, ursäkta uttrycket, "bullshit. Samhället (dvs du och jag och alla andra) tillåter inte vackra själar att vara dem som får mesta och bästa uppmärksamheten. Vi har ett utseendefixerat på gränsen till narcissistiskt samhälle. Du får det helt enkelt lättare i livet på många sätt om du har ditt yttre till din fördel. Första intrycket ger allt.

Tinder till exempel, bara utseende. Precis somn alla andra dejtingsidor på nätet. Jag menar sidor som sugardaddy kommer ju bara till för att det finns en efterfrågan som är tillräckligt lönsam för att satsa på. Eller, Två personer med samma kvalifikationer, söker samma jobb men den ene är fröken Sverige snygg och den andre har allt emot sig utseendemässigt, vem tror ni de väljer? Vi föds in i den här hetsen och det spelar ingen roll att vi arbetar med normer och värdegrundsfrågor när media fortfarande förskönar verkligheten på olika sätt. Vi har fortfarande skönhetstävlingar världen över. Mina mest gillade bilder och inlägg på facebook och instagram är bilder där jag visar mig själv i princip.

Unga idag mobbas på grund av utseende, 60.000 barn och unga mobbas varje år och min gissning är att en stor procentandel har med yttre att göra. Jag själv drog på mig ätstörningar redan på 80-talet pga utseendehetsen, tänk då vad det gör med unga idag som bombarderas med intryck från alla håll. Jag slapp internet i varje fall när det gäller den frågan.

Jag och mina tankar är skapade av samhället jag vuxit upp i. Jag vet att det finns mer än yttre men lik förbannat så svajpar jag bort på tinder utan att ha läst en rad på info om utseendet inte lockar mig. Eftersom jag har haft ätstörningar så har jag haft en bild av hur jag "borde" se ut under väldigt många år och även om jag inte har problem med mat idag så ligger ändå bilden av hur jag vill se ut kvar fastetsad på näthinnan. Så länge samhället är fyllt av de normer som det är idag så kommer troligen inte min hjärna acceptera en förändrad bild under min livstid heller. Jag mår bättre psykiskt ju närmare min målbild jag är. Sen om det är en falsk känsla är en helt annan fråga. Vi är alla barn av vår tid.


(Jag, sex barn senare)
0